Renter

Renter


Hva er renter?

Renter er kostnaden du betaler for å låne penger. Når du låner penger fra en bank, betaler du renter som en slags leie for å bruke bankens penger. Tilsvarende, hvis du setter penger i banken, betaler banken deg renter for å få låne dine penger. Renter uttrykkes vanligvis som en prosentandel av lånebeløpet eller innskuddsbeløpet per år.

Hva er renter på boliglån?

Renter på boliglån er de pengene du betaler til banken for å låne penger til å kjøpe en bolig. Disse rentene legges til det beløpet du har lånt og betales vanligvis som en del av dine månedlige avdrag. Renten på boliglån kan være fast eller flytende:

  • Fast rente
    Med fast rente er renten låst for en bestemt periode, for eksempel 5 år. Det gir forutsigbare kostnader, men kan være høyere enn flytende rente.

  • Flytende rente
    Flytende rente kan endre seg i takt med markedet. Det kan være lavere enn fast rente til tider, men kan også øke, noe som gjør månedlige avdrag mindre forutsigbare.

 

Rente eksempel:

Hvis du låner 2 millioner kroner til å kjøpe en bolig og renten er 3% per år, betyr det at du betaler 60 000 kroner i året i renter (3% av 2 millioner). Disse 60 000 kronene legges til dine månedlige avdrag på lånet.

Renter på boliglån er en viktig del av kostnadene ved å eie en bolig, og de påvirker hvor mye du betaler totalt sett over lånets løpetid. Det er derfor viktig å sammenligne renter fra forskjellige banker for å finne det beste lånet.

 

Meld deg på og motta vårt nyhetsbrev