Hvordan komme seg inn på boligmarkedet?

Hvordan-komme-seg-inn-på-boligmarkedet?

Hvordan komme seg inn på boligmarkedet?

Drømmer du om egen bolig, men synes det er utfordrende å komme deg inn på boligmarkedet? Dette er du ikke alene om! Med stadig høyere boligpriser og krav til egenkapital, kan drømmen om å eie egen bolig virke fjern – heldigvis finnes det flere veier inn. I denne artikkelen går vi gjennom ulike måter du kan komme deg inn på boligmarkedet.

Oppspart egenkapital

Den vanligste måten å komme seg inn på boligmarkedet på er gjennom egenkapital og lån, det første steget for mange er derfor å spare opp egenkapital. I 2025 kreves det som regel 10 % av boligens verdi i egenkapital. Dette vil si at for å få finansiering på en leilighet til for eksempel 3 millioner så trenger du å spare opp 300.000 kroner. 

 

Les mer om hvor mange prosent egenkapital du trenger her.

 

For å klare å spare opp tilstrekkelig egenkapital så kan det være smart å følge et budsjett, og å sette opp automatiske trekk til når du får lønn og annen inntekt slik at summen du sparer går rett inn på riktig konto. Dersom du er under 34 år vil det være smart å utnytte seg av spareordninger som BSU (Boligsparing for Ungdom), som også gir skattefradrag. Men, sparing er ikke alltid like enkelt, og med økte levekostnader så kan det være nødvendig å se på alternative finansieringsmetoder.

 

Kjenner du noen som kan være kausjonist?

Dersom du mangler tilstrekkelig egenkapital, kan en kausjonist være løsningen for å komme seg inn på boligmarkedet. En kausjonist, vanligvis foreldre eller andre nærstående, stiller da sikkerhet i sin egen bolig eller formue, slik at du enklere får lån i banken. 

 

Husk at det er viktig å ikke stille som kausjonist med mindre du stoler på personen du stiller som sikring til. Som kausjonist garanterer du for at låntaker kan betale tilbake lånet. Dette vil si at dersom låntaker ikke klarer å betjene lånet, er det du som overtar forpliktelsene i henhold til avtale med banken.

 

Utforsk alternative boligkjøpsmodeller som leie til eie

Leie til eie-modellen har blitt en populær løsning blant førstegangskjøpere med lav egenkapital. Denne modellen lar deg leie en bolig først, samtidig som deler av leien spares som egenkapital. Dette gir en lavere terskel for å komme seg inn på boligmarkedet. Etter en avtalt periode kan du velge å kjøpe boligen til en forhåndsavtalt pris, da blir deler av leien omgjort til egenkapital.

 

Høres dette interessant ut? Lær mer om LeieEie her.

 

Gå sammen om å kjøpe bolig

Å kjøpe sammen med venner eller familie kan gjøre inngangen til boligmarkedet mer realistisk. Sammen har dere et sterkere økonomisk grunnlag, og det kan være enklere å oppfylle bankens krav til egenkapital og betalingsevne. I likhet med å være kausjonist er det viktig å kun gå inn i boligkjøp sammen med noen du stoler på. Ha en grundig gjennomgang av hverandres økonomi, vurdere eventuelle risikoer, og lag en detaljert skriftlig avtale hvis dere går inn for å kjøpe sammen.

 

Alternative finansieringsformer

Noen banker tilbyr spesialiserte lån eller finansieringsformer rettet mot førstegangskjøpere, studenter eller nyutdannede. Eksempelvis kan enkelte låneordninger fra kommuner eller banker gi gunstige vilkår, lav rente eller redusert krav til egenkapital. Mest kjent her er Husbanken, som er et statlig forvaltningsorgan som kan hjelpe med bostøtte og startlån.

 

Våre beste tips for å komme inn på boligmarkedet

  • Sett realistiske mål for sparing og boligkjøp.
  • Undersøk alternative boligkjøpsmodeller som LeieEie.
  • Snakk med flere banker for å finne det beste lånetilbudet.
  • Vurder om det er noen du kjenner som kan være kausjonist eller du kan gå inn i boligmarkedet sammen med.
  • Undersøk mulighetene for tilskudd og støtteordninger gjennom kommunen eller Husbanken.

 

Ved å kjenne til dine muligheter og gjøre grundige forberedelser, vil veien inn på boligmarkedet føles mye kortere og mer overkommelig.


Føler du deg klar for boligkjøp? Sjekk ut artikkelen “Hvordan gå frem når du skal kjøpe bolig?”

Send oss en melding

Er det noe du lurer på, send oss gjerne en melding!

Meld deg på og motta vårt nyhetsbrev