Hvor mange prosent egenkapital må du ha i 2025?

prosent egenkapital i 2025

Hvor mange prosent egenkapital må du ha i 2025?

Som du kanskje har fått med deg så endret regjeringen reglene for egenkapital fra og med 2025. Men hva vil dette si for deg som boligkjøper? Fortvil ikke, vi i LeieEie forklarer!

Nye regler for egenkapital i 2025

Tidligere var egenkapitalkravet 15 %, men fra 2025 er kravet redusert til 10 % av boligverdien. Dette er en stor endring som er tiltenkt å hjelpe førstegangskjøpere med å komme inn på boligmarkedet. De nye reglene  betyr at dersom du skal kjøpe en bolig til 3 millioner kroner, trenger du nå 300 000 kroner i egenkapital, mot tidligere 450 000 kroner.

 

Les også: “Hva er egenkapital og hvordan beregne det?”

 

Andre krav til boliglån i 2025

Selv om egenkapitalkravet er redusert, gjelder fortsatt andre regler for boliglån:

  • Du kan ikke låne mer enn 5 ganger årsinntekten din.
  • Banken må teste om du tåler en renteøkning på 3 prosentpoeng.
  • Det finnes unntak for barnefamilier og andre med spesielle behov, hvor bankene kan vurdere fleksibilitet.

     

Hva betyr endringene for deg?

Med lavere krav til egenkapital blir det lettere for flere å kjøpe sin første bolig. Likevel er det viktig å huske at du må ha en stabil økonomi og god betjeningsevne for å få lån. Sjekk gjerne ut våre 6 beste tips for å spare opp egenkapital, eller artikkelen Hvordan kjøpe bolig alene? for mer nyttig informasjon om hvordan du kan komme deg inn på boligmarkedet.

 

Kan du få boliglån uten egenkapital?

Dersom du ikke har egenkapital, finnes det fortsatt muligheter for å få boliglån:

 

  • Kausjonist eller realkausjon

    Noen banker lar foreldre eller andre stille med sikkerhet i egen bolig dersom du ikke har tilstrekkelig egenkapital.

     

  • Startlån fra kommunen

     Dette er et lån for de som har utfordringer med å skaffe nok egenkapital, ofte rettet mot unge og vanskeligstilte. Startlånet kommer enten i tillegg til eller i stedet for vanlig boliglån i banken. Lånesøknader som dette vil ofte ta lengre tid å behandle fordi de er i brudd med utlånsforskriften.

    • Forskudd på arv

      Hvis du er heldig og har muligheten til å få forskudd på arv, så kan dette bidra til å dekke manglende egenkapital. Husk at forskuddet skal dokumenteres skriftlig i et gavebrev, og at den du arver fra, informerer om gaven til alle arvtagere.

    • Leie til eie-ordninger

      Noen boligprosjekter gir mulighet for å leie boligen først, og senere kjøpe den. Dette kan være en god løsning for deg med fast inntekt som kan betjene et boliglån, men har lite eller ingen egenkapital. Les mer om vår LeieEie løsning her.

    • Kjøpe med andre

      Det er ofte lettere å oppnå tilstrekkelig egenkapital ved å gå sammen med noen andre. Mange gjør dette for å kunne få et høyere boliglån og dele på kostnader. Hvem du kjøper med er opp til deg – men enten der er kjæreste, venner eller familie, sørg for at det er noen du kan stole på. Og skriv gjerne en kontrakt slik at dere har noe å falle tilbake på dersom det skulle være behov for dette.


Med disse alternativene er det fortsatt mulig å oppfylle boligdrømmen, selv uten full egenkapital. Utforsk
våre LeieEie leiligheter hvis du ønsker en fleksibel vei inn på boligmarkedet!

Send oss en melding

Er det noe du lurer på, send oss gjerne en melding!

Meld deg på og motta vårt nyhetsbrev